Aktiveringsträning

 


 

Aktivering

                               

 

 

 

        

Aktivering är just vad din Russel behöver, om du vill ha en avslappnad hund och inte

en hund som "klättrar på väggarna / träden"  

 

Skämt åsido,

hjärnan måste få användas till tillåtna saker. Får den inte det, så kommer din Russell att använda den ändå. Det behöver du inte bekymra dig om. Men det troliga är då att den hittar på en hel del som du kanske inte vill.

 

Börja alltid era övningar så enkelt som möjligt. Så att din hund klarar av sitt uppdrag ganska så fort och lätt. Då tycker hunden att det är jättekul (och du också) och du kan succesivt öka svårighetsgraden. Jobba inte för långa pass. Om din hund verkar ha tröttnat, avsluta med något enkelt som din hund absolut klarar av. Låt sen din hund få vila.

 

Hjärnjumpa är mer tröttande än du kanske tror. Medan man håller på att öva, så verkar hunden kanske inte trött, det är ju så roligt. Men när ni slutat och hunden slår sig till ro. Då kommer du att märka att din hund blev tröttare än du kanske trott. Det är när hunden klurar ut hur den ska kunna lösa sin uppgift, som det går åt energi. Så det gäller att hitta på olika saker. Anpassa övningarna till just din hund. Lugna övningar till hund som kanske lätt stressar upp sig.

 

 

                                                                                Här kommer lite tips till enkla övningar.

 

 

Gömma Godis

 

                                                            

 

 

Att gömma godis och låta hunden leta reda på det, kan göras på en hel massa olika sätt. Jag berättar om några, du kommer säkert på fler.

 

Lägg en godis i en tom toarulle, knöla ihop ändarna. Låt sen hunden pilla/slita ut godiset. Byt ut toarullen mot en tom ursköljd mjölkförpackning. Du kan göra alla möjliga sorts paket som hunden ska öppna. Börja alltid lite enkelt och öka svårighetsgraden vartefter hunden lär sig. Med en Russell går det väldigt fort.

 

Godis under en upp och nervänd mugg el. liknande. Hunden ska lösa problemet med att få tag på godiset. Här kan du byta ut mot alla möjliga olika saker.

 

Godis i en burk/mugg. Hunden ska lära sig/våga att sticka ner nosen och ta upp godisbiten. Anpassa storleken på burken/muggen efter din hunds nos. I början kan hunden tycka att det är lite otäckt att sticka ner nosen. Du kan börja med en kastrull eller en större burk, sedan minskar du storleken vartefter. Prova också med höga resp. låga burkar.

 

Du kan lägga godiset i en kastrull med locket på. Hunden ska då putta undan locket. Det blir lite oljud och även det är en bra träning.

Sedan kan du gömma godis någonstans i rummet tex. under en matta, när hunden inte ser. Du hämtar sen hunden och uppmanar den att "sök" "hitta" godiset, eller vilket ord du nu vill använda. I början förstår inte din hund vad du menar. Då måste du tydligt visa vad du vill.. Upprepa ordet/orden och följ med hunden till godiset. Beröm när den "hittat". Så småningom lär sig hunden vad du menar. Detta brukar vara en mycket uppskattad lek.

 

Naturligtvis kan du göra samma saker ute.

 

 

Balansövningar mm.

 

 

                         

                 

 

Du kan lära din hund att göra div. konster. Lär den vad du vill, så länge ni båda har kul är det bra.

 

Att hoppa genom armarna tex. är en kul grej. Du börjar enkelt. Sitt på golvet och forma armarna som undersidan på en ring. Locka hunden att hoppa över. När din hund lärt sig vad du menar (lär in något speciellt ord, "igenom" tex.) använder du båda armarna och formar en ring och låter hunden hoppa igenom. Går mycket bra med en liten Russell, eller annan liten ras.

Du kan kanske köpa en rockring, eller använda något annat, som ser ut som en ring, som hunden kan hoppa igenom.

 

Hoppa över ditt ben är en annan grej. Sätt foten mot en vägg med så rakt ben du kan. Locka hunden att hoppa över, använd återigen ett särskilt ord för momentet tex. "hopp". Du kan också lära hunden att krypa under ditt ben. Höj benet och locka hunden att krypa under. Återigen använd ett särskilt ord tex. "kryp" . Kan eller vill du inte sätta foten mot en vägg, går det bra att ta något annat till hjälp.

Du har kanske något moppskaft eller liknande som du kan hålla upp. Kom bara ihåg att börja mycket enkelt och öka svårighetsgraden så småningom.

 

Har du tillgång till en skog och det har du förhoppningsvis, i alla fall ibland. Ja då har du också tillgång till en hel uppsjö av olika saker att göra. .

Gömma godis är bara en sak. Men det kan användas/kombineras ihop med mycket bra balansövningar. Omkullfallna träd är en tillgång i det här fallet. Jag låter mina hundar gå balansgång på trädet. Ibland måste jag bryta av lite grenar och kanske "rensa lite" så att jag själv kan gå bredvid.

 

Lägg en godis på stammen, lyft upp din hund och ställ den på trädstammen. Gå lugnt tillväga och se till att din hund står ordentligt innan du släpper. Visa sedan godiset du lagt ut, inte allt för långt bort de första gångerna och låt hunden gå fram och ta godiset. Första gångerna kanske din hund tycker att det är riktigt läskigt. Lägg då godiset så nära att hunden bara behöver sträcka lite på sig för att nå. Varefter självkänslan ökar kan du sedan lägga godiset längre och längre bort.

 

Så småningom kan du sedan lära hunden att både sitta och ligga på trädstammen. Hunden kan tex. först hoppa upp på trädstammen, sen sitta för att sedan lägga sig och sedan resa på sig och gå och hämta en godis. Du kan variera det här precis hur du vill. Det här är också övningar som stärker hundens självkänsla.

Du kan också använda trädstammen till att låta hunden hoppa över, hoppa upp och krypa under. Tänk vad användbart ett omkullfallet träd kan vara. Se bara till att det verkligen ligger stadigt, så att ingen kommer till skada.

 

Finns det stora stenar i skogen, använd dom också. Jag lyfter upp mina hundar på stora stenar. Då menar jag stenar som kanske är ett par meter höga. Jag sätter upp hunden från ena sidan, gärna en rak sida om det finns. Sedan får hunden vara där uppe och lista ut var den kan gå ner på bästa sätt.

Är din hund lite rädd så stötta den så mycket du kan. Ställ dig intill stenen och locka på hunden. Sträck ut armarna mot den så att du kan ta emot den. Man brukar inte behöva ta emot hunden så många gånger innan den förstår att det ju inte alls var nåt farligt. Men verkar din hund mycket ängslig, börja då inte med så höga stenar. Som alltid gäller det att börja lugnt och anpassa övningarna till just din hund. Ingen är den andra lik.

 

På de dagliga promenaderna finns också mycket som kan användas till balansövningar mm. Om jag på promenaden ser ett staket eller liknande, kanter (slipers) runt planteringar/gräsmattor som går att balansera på, använder jag det. Ibland står det betonggrisar som stopp vid gångvägarna. Dom är utmärkta att låta hunden stå på och hoppa över, gå runt. Promenaderna blir roligare och hunden väntar på att få göra något kul.

 

Det här var bara några exempel på vad du och din hund kan hitta på  inomhus i skogen och på promenaden . Använd din fantasi och hitta på olika övningar till din hund. Lycka till.

 

                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp

 

 

 

© Copyright 2002. All text, grafik och bilder på denna sida är copyrightskyddade och ägs av Stjärnlidens Kennel.